GOFRET FIRINI
Gofret Fırını Nedir?
Gofret pişirme makinaları gıda sanayisi için büyük öneme sahiptir. Sıvı hamur kalıbın içerisine döküldükten sonra, ilk olarak (üst ocakta) altı kısmı pişer yarım turunu tamamlar. Sonra aşağı bölüme dönüş yaparak (alt ocakta) üst bölümü pişirilir, böylece kalıp bir turunu tamamlamış olur.Sıvı hamur, gofret pişirme kalıbı arasına belirli bir miktarda(150-220 gr) dökülür ve 2.2-3 dakika içerisinde fırında pişmektedir. Fırında pişirme işlemi hava-gaz (doğalgaz veya LPG) karışımı ile yapılmaktadır. Gofret fırının iç sıcaklığı 220-250 °C arasındadır. Pişen ürün gofret yaprağı olarak tanımlanır. Bu ürünler, 280x380 mm, 290x470 mm, 350x500 mm, 350x700 mm, 350x730 mm, 350X800 mm, 350x1000 mm’ye kadar arzu edilen ebatlarda üretilmektedir. Gofret yaprağının kalınlıkları 2.5 mm - 5 mm arasında arzu edilen kalınlıklarda üretilebilmektedir.
Gofret Pişirme Fırını Ne İşe Yarar?
Sıvı hamur kalıbın içerisine döküldükten sonra, ilk olarak (üst ocakta) altı kısmı pişer yarım turunu tamamlar. Sonra aşağı bölüme dönüş yaparak (alt ocakta) üst bölümü pişirilir, böylece kalıp bir turunu tamamlamış olur. Sıvı hamur, gofret pişirme kalıbı arasına belirli bir miktarda(150-220 gr) dökülür ve 2.2-3 dakika içerisinde fırında pişmektedir. Fırında pişirme işlemi hava-gaz (doğalgaz veya LPG) karışımı ile yapılmaktadır.
Gofret Fırını Nasıl Çalışır?
Gofret Fırınlarının içinde tost makinesine benzer açılır, kapanır maşalar bulunmaktadır, bu kalıplar gerilmiş zincir üzerine monte edilmiştir. Maşa, kısa kenarlarından birbirine menteşe yardımı ile bağlanmış ve açma kapama için bir kilitleme çubuğu taşıyan alt ve üst pişirme plakası dizisidir. Gofret yaprağı yapmanın süreçleri:
- Yarı açık maşaya hamur biriktirme: Fırın başlığında maşaların yarı açık konumda iken sıvı hamur bırakma kolu aracılığıyla sıvı hamur aktarılır. Sistemde hamur aktarımını tamamlayan maşa harekete geçerek plakaların kapanması ve kilitlenmesi gerçekleşir.
- Sıcak maşadaki sulu hamur dağılımı: Plakalara aktarılan sıvı hamur sıkıştırılır. Plakalar, mayalanmadan karbondioksit harekete geçerek hamur hızlı bir şekilde ısınır ve buhar üretmeye başlar. Buhar basıncı ile sıvı hamur kalıbın her tarafına yayılmasını sağlar.
- Fırının ortasında bulunan çift taraflı ısıtma brülörlerin yardımı ile önce hamurun alt tabakası pişer daha sonra maşaların zincir etrafında dönmesiyle birlikte üst taraf alt kısma geçerek pişmeye başlar.
- Pişmiş yaprakların tahliyesi: Pişmiş gofret yaprakların bulunduğu maşa, fırının başındaki dönme noktasına geldiğinde kalıp açılmaya başlar ve hava(üfürme) yardımı ile gofret yaprağı kalıptan ayrılır.
Gofret fırının iç sıcaklığı: 220-250 ℃ arasındadır.
Gofret fırınlarında alt ve üst ocak bulunmakta ve bu ocaklar raylar üzerinde hareket eden pişirme kalıplarını ısıtmaktadır. Pişirme kalıpları bir tam turu tamamladığında hem üst ocak hem de alt ocak üzerinden geçerek gofret hamuru pişmekte ve gofret yaprağı üretilmektedir. Pişirme kalıplarının gaz ocaklarıyla arası 2.5 ile 3 cm'dir. Fırın soğuk halde iken ilk çalıştırıldığında alev boyları 7-10 cm'dir. 45-60 dakikadan sonra fırın ısındıktan sonra fırın artık uyku modu (sabit sürekli yanma) denilen alev boylarının (4-5 cm) yarıya düşürülerek sürekli bu şekilde yanmaya devam etmektedir.
Pişirme Kalıplarının Sıcaklığı
Gofret pişirme kalıpları ısındıktan sonra 130-150 ℃ arasında pişirme yapmaktadır. Bir pişirme kalıbı bir tam turu 2.2 dakikada tamamlamaktadır. 7/24 çalışma prensibine göre bir kalıp bir yılda 220000 kez açılıp kapanmaktadır. Gofret pişirme fırınları ön ısınma çalışmasına ihtiyacı vardır. Bu zaman alevin boyu, gazın kalitesi, atmosfer basıncı, makinenin bulunduğu ülke, mevsim şartlarına bağlı olarak 45 ile 90 dakika arasında değişiklik göstermektedir.
Gofret Fırının Çeşitleri Nelerdir?
Gofret fırınları ana başlık olarak hareket sistemine, ısıtma sistemine, kalıplara, göre çeşitlendirilmektedir.
Hareketlerine göre, gofret fırınları genel olarak papatya ve zincirleme şeklinde kullanılmaktadır. Papatya şeklindeki gofret fırını manuel çalışırken, zincirleme gofret fırınları otomatik çalışmaktadır.
Isıtma Sistemine göre, gofret fırınları elektrikli ve gazlı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Şasesine göre, gofret fırınlarında şaseler döküm demir ve profil olarak ikiye ayrılır. Döküm demirde şaselerde sfero, kalıplarda ise pik ve sfero dökme demir kullanılmaktadır. Profillerde St-37 kullanılmaktadır.
Kalıplarına göre, gofret fırınları , 290x470mm, 350x500mm, 350x700mm olmak üzere kalıplara ayrılmaktadır. Gofret fırınlarının standart kalıp adetleri, 24 – 36 – 40 – 60 – 72 – 90’dir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder